Blog Kesihatan Biodea

3 Jenis Makanan Yang Menjadi Penyumbang Serangan Jantung

Serangan Jantung memang sering menjadi topik utama dalam dunia Kesihatan. Tambahan pula sekarang ni, serangan jantung sudah lebih terarah kepada golongan muda lingkungan 30 – 40an. Bukan macam dulu kan. Ada tu umur 30 tahun dah kena serangan jantung. Ada juga umur 38 tahun. Naik takut pulak tengok trend macam ni.

Cukup-cukup laa dengan statistik bilangan orang-orang yang kena serangan Jantung. Jangan kita menambah pulak jumlah statistik tu. Jadi apa sebenarnya punca-punca atau sebab terjadinya serangan jantung.

Faktor yang biasa menjadi penyumbang terbesar serangan jantung adalah :

  • Tekanan Darah Tinggi.
  • Paras Kolesterol Yang Tinggi.
  • Obesiti.
  • Gaya Hidup & Pemakanan yang tidak Sihat.
  • Kencing Manis.

Hari ni admin sharekan sedikit informasi berkenaan makanan-makanan yang boleh menjadi pemyumbang kepada Serangan Jantung.  Apakah makanan-makanan itu?

MAKANAN YANG TINGGI KANDUNGAN GARAM.

Apabila tekanan darah tidak dapat dikawal, arteri boleh mengera & menyempit dan seterusnya meningkatkan lagi risiko kepada serangan jantung.

Kajian menunjukkan mempunyai tekanan darah tinggi adalah 61% lebih tinggi untuk mati akibat jantung daripada mereka yang mengambil kurang garam dalam makanan.

Apa makanan yang punyai kandungan garam yang tinggi?

#1 Mee Segera (Maggi, Mamee Dll) – Mee Segera memang popular dengan kesedapannya kan. Lebih-lebih lagi kalau makan ketika musim-musim hujan macam sekarang ni. Tapi hati-hati ya.

#2 Makanan Dalam Tin – Kebiasaanya sos & bahan pengawet yang ada di dalam Tin mengandungi kandungan garam yang sangat Tinggi.

#3 Junkfood (Makanan Ringan) – Makanan seperti ini yang paling senyap di kunyah. Paling senang di beli di kedai. Tak ada masalah. Kandungan Sodiumnya sangat tinggi. Hati-hati. Tukarkan amalan makan Junkfood kepada Buah-buahan. Itu lebih baik.

MAKANAN YANG BERKOLESTEROL TINGGI. 

Kolesterol yang tinggi dalam badan memang menjadi penyumbang utama untuk serangan jantung. Kandungan Kolesterol Jahat dalam darah boleh membentuk plak dalam arteri dan menyebabkan saluran darah ke jantung tersumbat. Dan seterusnya menyebabkan serangan jantung.

9.6 Juta Rakyat Malaysia Berkolesterol Tinggi. Baca di sini. 

Apa makanan yang berkolesterol tinggi?

#1 Susu Pekat – Walaupun di label tin ada tertera Rendah Kolesterol, tetapi kandungan kolesterol didalamnya masih tinggi. Masuk dalam badan secara automatik bertukar menjadi Kolesterol.

#2 Makanan Berminyak / Bergoreng (KFC, MCD)  – Sedapnya makan ayam goreng kan. Krap Krupp krap krupp. Tapi itukan makanan yang jadi faktor kolesterol meningkat dengan cepat. Kurangkan makanan yang berminyak. Boleh tukarkan pada makanan berbakar pulak lepas ni.

#3 Butter / Marjerin – Fuhhh ini lagi sedapkan. Udang / sotog masak butter. Memang sedap. Sayang atau rugi untuk di lepaskan. Tapi kandungan  hydrogenated oil dan sumber lemak tans boleh menyebabkan kolesterol yang tinggi.

MAKANAN YANG TINGGI GULA.

Seperti yang semua tahu, makan makanan yang tinggi gulanya boleh menjurus pada sakit kencing manis. Kecing manis juga boleh menjadi pendorong kepada serangan jantung. Menurut kajian, pengambilan gula yang tidak terkawal boleh menyebabkan serangan jantung. Tambahan pula sebagai pesakit Kencing Manis, pengambilan gula perlulah di kawal seketat-ketatnya.

Apa makanan yang berkolesterol tinggi?

#1 Minuman Berkarbonat & Minuman Dalam Tin (Pepsi, Coke, Nescafe, Wonda Coffee) – Ini semua minuman yang selalu di minum. Adalah pulak jadi rutin minum minuman tin ini. Jaga-jaga, ia mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi.

#2 Nasi Putih – Ramai yang tak perasan bahaya Nasi Putih punyai gula yang tinggi. Pengambilan Nasi Putih yang berlebihan boleh menyebabkan kencing manis. Karbohidrat yang berlebihan boleh meningkatkan gula dalam darah. Nahhh, perasan tak kenapa orang putih tak makan nasi? Sebab mereka betul jaga pemakanan. Bukan tak boleh makan. Tapi bersukat laa ya.

#3 Minumam Ice Blended (Kopi Starbuck, Coffee Bean) – Kopi yang yang di kisar bersama gula, ais, sirap & krimer mempunyai kalori yang sangat tinggi. Selain daripada itu, caffien yang berlebihan boleh juga menyebabkan tekanan darah tinggi.

#4 Sosej – Suka kan makan sosej, Sosej mengandungi nitrat iaitu bahan untuk mengawet supaya sosej bertahan lama. Tapi nitrat yang banyak menyebabkan risiko kencing manis. Lebih teruk lagi, sosej yang di goreng. Fuhh, pakej makanan tak sihat tu. Hati-hati ya..

Inilah cabaran dalam pemakanan seharian kita hari ini. Suka atau tidak perlu beringat & berjaga-jaga. Lebih-lebih lagi cabaran kita menghadapi trend makanan di Malaysia sekarang ni. Hati-hati ya semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *